Stress management walks

Begeleide wandelingen in de natuur, waarin diverse methodes en oefeningen ingezet worden, om tot ontspanning te komen. Zo creëren we rust in ons lijf en hoofd en kunnen we stress reduceren. Ook als je momenteel geen stress ervaart zijn deze wandelingen heerlijk om te doen en werken ze preventief. De instructies zijn eenvoudig uit te voeren en makkelijk te leren door iedereen.
Bio-relaxatie is het aanmoedigen van ons ingebouwde kalmeringsmiddel, dat in ieder van ons aanwezig is. Stressbeheersing is de spontane ontspanning die ontstaat nadat de Bio-relaxatie toegepast is. Dat automatisme noemt men Stressbeheersing. Wie eenmaal ontspannen is leeft ontspannen.

Tijdens deze wandeling observeer je je gedachten zonder daar een oordeel aan toe te kennen. Je richt je aandacht vooral op de ontspanningsinstructies en het wandelen. Gaandeweg ontspan je en zo ervaar je de natuur om je heen intenser. Je bemerkt dat je zintuigen zich meer openstellen. Zo kom je stapje voor stapje terug bij je eigen natuur.

Deze wandelingen zijn bedoeld voor iedereen die stress ervaart en los wilt komen uit het cirkeltje van alle hectiek van het dagelijkse gebeuren. Er zijn momenteel meer mensen dan ooit die snakken naar innerlijke rust en stilte. Onder deze groep vallen ook steeds meer jongeren. We leven in een tijd waarin we onze aandacht moeten verdelen over van alles en nog wat. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat situaties je lijken te overkomen en dat je je grip verliest in situaties. Misschien heb je al verschillende mogelijkheden geprobeerd om je hoofd tot rust te brengen, maar werkt het niet echt.

Hoog tijd om je hoofd wat meer rust te gunnen en jezelf bewuster te maken van hetgeen voor joú belangrijk is. Ronduit gezegd ; “het heft in eigen handen te nemen” en stappen vooruit zetten..

Tijdens de begeleide wandelingen ontstaat er weer rust en ruimte in je hoofd. Je kunt bemerken dat er tijdens momenten van stilte (tijdens het wandelen) weer ruimte in je hoofd gecreëerd is voor zomaar spontane goeie ideeën, of dat zich waarschijnlijk een oplossing bij je aandient, die zomaar op-popt in je hoofd.

Tarieven
Wandeling

Losse wandeling

€ 15,00

Wandelkaart
5 wandelingen

€ 70,00

Wandelkaart
10 wandelingen

€ 135,00

Stress wordt vaak in de eerste instantie voelbaar voor jezelf en daarna merkbaar voor je omgeving. op de volgende manieren kan het dan tot uiting komen:

– kort lontje hebben

– prikkelbaar

-boosheid

-frustratie

-angsten

Stress kun je onderscheiden in drie verschillende soorten;

– Acute stress

– Episodische acute stress

– Chronische stress

Acute stress overkomt iedereen wel eens en kan zowel als positief als negatief worden ervaren. Het is de onmiddellijke reactie van het lichaam op een nieuwe en uitdagende situatie. Je ontspant direct wanneer deze spannende momenten weer voorbij zijn.

Dan is er nog ernstige acute stress. Deze stress, bijvoorbeeld in een levensbedreigende situatie, kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS) of andere psychische problemen.

Episodische acute stress ontstaat als je frequente episodes van acute spanning ervaart. Bijvoorbeeld wanneer je vaak angstig en bezorgd bent over dingen waarvan je vermoedt dat ze kunnen gebeuren.

Net als bij ernstige acute stress, kan episodische acute stress je lichamelijke en geestelijke gezondheid beïnvloeden.

Chronische stress ontstaat wanneer je over een langere periode hoge spanningsniveaus ervaart. Langdurige druk zoals deze kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid

Stress kan o.a. leiden tot het volgende;

+Constante onrust

+Burn-out

+Depressie

+Hoge bloeddruk

+Verminderde vruchtbaarheid

+Een verzwakt immuunsysteem

Uit recent onderzoek is gebleken dat stress zich het meest uit in vermoeidheid, prikkelbaarheid en slapeloosheid. Bij langdurige stress kan het leiden tot aandoeningen zoals (spannings)hoofdpijn of migraine en (ernstige) maag en darm- klachten, fibromyalgie of allergieën.

Hoogste tijd dus voor de nodige ontspanning.. Ook preventief!

Oefeningen Stress-beheersing :

-Bio- relaxatie

-Ademhaling

-inzetten van alle elementen uit de natuur

-aanspanning/ ontspannen spieren

-meditatie en mindfulness

Behoefte aan rust en stilte

De behoefte hieraan wordt steeds groter. Daarom trekken we er als het even lukt massaal op uit. Meestal is het voor de meesten een gewoonte, om op hoog tempo en druk kwebbelend met elkaar, door de natuur te lopen. Niks mis mee.. Maar als je de essentie wilt voelen van de positieve invloed van een wandeling in de natuur, kun je het best een stapje terug doen, verstillen en bewuster om je heen kijken..

Tijdens de stressmanagent-walk leer je onder begeleiding hoe je stress kunt reduceren door middel van een aanbod van de eenvoudig te leren oefeningen van Stressbeheersing op basis van Bio-relaxatie. Deze oefeningen zijn al zeer effectief mede simpelweg doordat je in beweging komt. Hierdoor wordt de aandacht van je hoofd afgeleid naar de beweging. Deze vorm van Stress- reductie voelt heel natuurlijk aan en is daardoor beter vol te houden dan bijvoorbeeld binnen in een ruimte stil op een matje zitten om te mediteren.

Doordat je in beweging komt en je de instructies opvolgt tijdens de wandeling, krijg je minder dwalende gedachten in je hoofd, kun je je meer op jezelf focussen en beleef en leef je meer in het hier en nu. De invloed van de natuur om je heen speelt hierin ook een grote rol. Deze wordt dan ook optimaal ingezet..

Door langdurige spanning stijgt de activiteit van het zenuwstelsel, waardoor je lichaam en geest steeds moeizamer herstelt. Het heeft hierdoor dan ook meer tijd nodig om weer volledig tot ontspanning te komen. Door deze wandelingen met regelmaat te beoefenen kom je uiteindelijk bij de spontane ontspanning die in ieder van ons ingebouwd is. Dit noem je Stressbeheersing. Je voelt je beter in je vel, je kunt de hectiek van het dagelijkse gebeuren beter aan en slaap beter en dieper.

Ik help je graag om jouw innerlijke balans (terug) te vinden.

Een paar voordelen..

Het hier en nu Omdat ons hoofd vaak te vol zit met gedachten die voornamelijk in het verleden of de toekomst afspelen, zet ik diverse oefeningen in als ondersteuning, om meer in het hier en nu te komen. Wie meer leeft in het heden, ervaart sterker het gevoel van een diepe, rustgevende, vredige en liefdevolle verbintenis met zichzelf en zijn omgeving. Je bent daardoor niet meer gauw uit het veld te slaan en staat steviger in het hier en nu. Het positieve gevolg daarvan is dat je jezelf meer weet te waarderen en accepteren. De natuur accepteert zichzelf ook zoals het is. Een eik wil ook geen berk zijn en een berk wil geen eik zijn.

Stilte en natuur zorgt voor minder stress Uit een onderzoek in 2006 van het Heart Journal blijkt, dat 2 minuten in stilte en met aandacht in de natuur zijn, al een positief effect heeft op onze hartslag en bloeddruk, zelfs in vergelijking met muziek, waarvan gezegd wordt dat deze ontspannend zou moeten zijn! Uit ervaring weet ik dat, wanneer ik tijdens zo’n wandeling, alleen maar mijn ene voet voor de andere hoef te zetten, ik nergens anders aan denk, meer in het hier en nu ben en me daardoor optimistischer voel en beter ontspan. Zalig toch?

Verbetert het geheugen
Uit een studie uit 2011 blijkt dat door regelmatig in stilte te wandelen de hippocampus groeit. De hippocampus is dat deel van de hersenen wat een belangrijke rol speelt bij het opslaan van informatie in je geheugen. Als deze groeit verbetert je geheugen dus. Ook handig in deze tijd van multitasking..

Je bent buiten en in beweging!
Nog een enorm voordeel van een De-stress wandeling ten opzichte van gewoon stil zitten op de bank, of op je meditatiekussentje, is natuurlijk dat je in beweging én lekker buiten bent tegelijkertijd. Beweging is ook goed voor je lichaam en je hebt meteen lekker een frisse neus gehaald, of het zonnetje op je hoofd gevoeld. Het is misschien wel het meest over het hoofd geziene medicijn tegen stress klachten.

Geniale ideeën

J
e kunt tijdens de stilte in wandeling je even helemaal richten op jezelf. Ik heb gemerkt dat ik wel allerlei gedachten krijg, maar dat die niet altijd gaan over wat er allemaal nog moet gebeuren, of dingen waar ik me zorgen over maak. Tussen de gedachten door, zitten ook gewoon geniale ideeën! Bijvoorbeeld dingen die ik kan verbeteren, dingen die ik nog wil doen, dingen die ik vergeten was en ineens weer weet, enz.! Doordat je even helemaal in stilte loopt, heeft je onderbewuste meer ruimte om zich te manifesteren. Wie weet wat het jou wil vertellen!

Geïnspireerd geraakt door Powerful Healing by Nature?
Ik help je graag om jouw innerlijke balans (terug) te vinden.

Stressbeheersing

Begeleide wandelingen in de natuur, waarin diverse methodes en oefeningen ingezet worden om tot ontspanning te komen.

Meditatie- en stiltewandelingen

Met deze wandelingen observeren we onze gedachten, zonder daar een oordeel aan toe te kennen.

Wandelcoaching

Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen na een aantal sessies wandel coaching in de natuur, hun leven een beter punt toeschrijven.